Moji pohodi

Pohod: Podljubelj (plezalna stena)-Strahinj

od on 11/06/2017

V mesecu juniju 2017 sem na pobudo Luka Zazvonila, ki je v teh dneh praznoval 40. let, obiskal steno (ogromno dolomitno skalo) v gozdu nad Podljubeljem, v občini Tržič. Od samega začetka je bil z nama njegov oče Janez. Luka ga je prosil, če bi ga varoval, medtem, ko bo opremil svojo smer v steni. V steni so bili zavrtani že številni svedrovci, ki so nakazovali smeri, ki so omogočali plezalcem varovanje. Luka je najprej splezal po eni izmed obstoječih smeri. Do vrha skale se je vzpenjal zelo hitro in brez kakršnih koli problemov.

Nato pa se je pomaknil na levi rob skale, kjer je bil prostor še za eno smer. S sabo je vzel vrtalni stroj, varovala, skalno kladivo in krtačo za čiščenje skale. Začel se je vzpenjati po skali in na določenih mestih izvrtal luknje in v njih zabil svedrovce. Očistil je tudi skalo s krtačo. Poleg skale je rasla tudi smreka. Na vsake toliko časa je odstranil odmrle veje, da bi bila stena čim bolj primerna za plezanje. Za ta opravila je potreboval uro in pol.

Opremljanje plezalne smeri za varovanje
Ko je bila stena pripravljena za plezanje, s svedrovci za varovanje, je bil čas za vzpon. V tem času je prišlo tudi Lukovo sorodstvo: starši, žena, otroci, snaha, tast, sestre od žene, otroci od ženinih sester, njihovi možovi … Luka se je hitro povzpel po svoji smeri na vrh, ki jo je posvetil svoji 40. letnici. Še hitreje se je s pomočjo vrvi spustil na dno skale.

Vzpon Luka Zazvonila po smeri: Lukovih 40 let

Plezalna smer: Lukovih 40 let

Tudi otroci so se navdušeno vzpenjali po nekoliko lažjih smerih, ob varovanju enega od staršev. Šlo jim je zelo dobro in so prišli kar visoko v steno.

Začetek vzpona Luke Zazvonila po smeri: Lukovih 40 let ob prisotnosti sorodstva

Po tem dogodku sem se  peš odpravil po stari cesti proti Tržiču. Iz Tržiča pa mimo Peka, nekdanjega Zlita sedaj Cablexa, Loke, Retenj, Brega ob Savi in ob gozdu oziroma skozi gozd nad Tržiško Bistrico mimo Trnovca preko Nanovce do Strahinja. Na poti sem občudoval čudovito gorsko pokrajino, ki jo je osvetljevalo toplo poletno senco, vendar je bila klima prijetna, ker ni bilo v zraku veliko vlage. Na obeh straneh so se dvigovali bregovi, ki so bili ponekod poraščeni z drevesi, drugje pa so bili travniki. V bližini Tržiča je bilo lepo opazovati družino, ki je obračala seno na enem izmed travnikov. Na tem delu sem opazil 2 smerokaza, ki sta vodila do koče na Kofcah. Ko sem šel skozi center Tržiča, so se mi obudili spomini, ko sem pred 20 leti delal v Obrtnem podjetju Tržič.  V centru sem opazil nekaj novih trgovin oziroma poslovnih prostorov. Nekaj pa jih je bilo že pred 20 leti.

Ko sem hodil proti Loki, sem lahko ugotovil, da sta na prostoru nekdanjega Zlita zrasla supermarketa Spar in Lidl. Nato sem prišel na Loko. Tu je bila pred 14 leti moja trening proga  za Pariški maraton: Strahinj – Duplje – Zadraga – Breg ob Savi – Retnje – Loka – Tržič (Cablex). Ponovno sem podoživel to traso, ki sem jo velikokrat pretekel. Le-ta se praktično ni spremenila.

Iz Brega ob Savi do Strahinja sem hodil ob robu gozda nad Tržiško Bistrico po stezi, ki se vijugala ob robu njiv oziroma gozdni poti skozi gozd. Pri Zadragi sem se spustil do turistične kmetije Trnovec. Tu sem nadaljeval pot po gozdu do lokalne ceste: Tržič-Kranj, ki sem jo prečkal med Sp. Dupljami in Žejami. Po polju sem se odpravil čez Nacovko do Strahinja.

Prijetno je bilo hoditi po opisani trasi, ki me je obudila spomine na preteklost. Prvič sem v živo prisostvoval trasiranju plezalne smeri, varovanju plezalca in prostemu plezanju po skalah. To dogajanje me je fasciniralo zaradi lahkotnega plezanja Luke Zazvonila in rutinsko opremljanje stene za varovanje z njegove strani. Ogled filma, ki sem ga posnel, bo koristen, da uporabim te spretnosti, ko bom sam plezal po varovanih planinskih poteh. Na tej povezavi (kliknite tukaj) si lahko ogledate traso v Googlovi zemlji s pomočjo zemljevida 1:25.000.


Dostop do plezalne smeri: Lukovih 40 let in pohodniška pot Podljubelj-Strahinj

IMG 0737 (2)
« of 25 »

OZNAKE
PODOBNE OBJAVE

Pustite komentar

Nedavni komentarji
    Kategorije