Moji pohodi

Pohod po Francigeni: Besancon-Lausanna

od on 05/07/2016

Besancon-Mounthier-Haute-Pierre
(1. etapa)

Moj pohod po Francigeni (angleški opishrvaški opis) sem začel v mestu Besancon. Do tja sem se pripeljal z vlakom preko Züricha in Mulhausena. Iz železniške postaje sem se odpravil v center mesta. Najprej sem se spustil do reke Le Doubs, ki teče skozi mestno središče. Sledil je sprehod mimo številnih gostinskih lokalov, trgovinic …, dokler zopet nisem prišel do prej omenjene reke, kjer se je nahajal hotel Vau Ban. Naslednji dan sem začel pohod iz samega centra mesta in sicer me je GPS naprava usmerila na jugo-vzhodi del mesta. Na ulicah sem srečaval maloštevilne nogometne navdušence, ki so bili še vedno veseli, ker je prejšnji dan Francija premagala Nemčijo v polfinalu Evropskega nogometnega prvenstva 2016, ki se je odvijal v Franciji v mesecu juniju in juliju. Ko sem prišel na obrobje mesta, sem zagledal na svoji levi strani mogočno utrdbo Citadel, velikih dimenzij, ki je bila zgrajena na hribu, ki se je dvigoval nad mestom. Na obrobju mesta sem se usmeril na sever in sem se začel vzpenjati na hrib proti cerkvi Chapelle des Buis. Po kakšnih 30 minutah hoje sem se vzpel do prej omenjene cerkve. Od tu sem že lahko s ptičje perspektive opazoval mesto Besancon.

"/
Pogled na mesto Besancon in trdnjavo Citadel

Malo nad cerkvijo pa sem obiskal še spomenik, ki je posvečen žrtvam 2. svetovne vojne iz Besancona. Sledila je hoja po gozdni stezi, ki se je nekoliko spuščala in vzpenjala, dokler se ni za 90 stopinj usmerila proti regionalni cesti, ki sem jo tudi prečil. Tu sem se usmeril proti pogorju Jure, najprej sem hodil po ravnem mimo nekaterih vasi. Po slabi uri take hoje, pa sem se začenjal vzpenjati po makadamski cesti proti vasi Tarcenay. Na tem območju so se izmenjavali gozdovi, travniki, njive, tu in tam pa kakšna samotna kmetija.

Vas Tarcenay

Po regionalni cesti sem se odpravil proti manjšemu mestu Ornans. Vsaj 2 ure sem se spuščal po soteski proti mestu. Ves čas so mimo mene vozili avtomobili, tovornjaki … Ko se je cesta zravnala sem prispel v prej omenjeno mesto.

Mesto Ornans

Iz mesta Ornans sem se odpravil proti dolini reke Loue. Nekaj časa sem hodil po ravnem terenu po travnikih in gozdovih. Ko pa sem prišel do vasi Vuillafans se je začela pot vzpenjati skozi gozd slabo uro, dokler se ni spustila do kampa Municipal. Sledilo je naselja Lods, kjer se je pot začela vzpenjati v hrib. Potreboval sem približno 1 uro, da sem dospel do vrha. Iz vrha pa se je asfaltna cesta spustila do vasi Mounthier Haute Pierre, kjer sem prenočil v hotelu Cascade.

image135Hotel Cascade v Mounthier-Haute-Pierre


Prikaz GPS sledi: Besancon-Mounthier-Haute-Pierre 

Mounthier-Haute-Pierre-Pontarlier
(2. etapa) 

Iz kraja Mounthier-Haute-Pierre sem odpešačil proti soteski reke Loue. Najprej sem se povzpel na hrib, dokler nisem po gozdni stezi prišel do lokalne asfaltirane ceste, po kateri sem se spustil mimo elektrarne do začetka planinske poti. Le-ta se večinoma vzpenja skozi gozd, v dolžini vsaj 10 km, proti vasi Ouhans. Table ves čas opozarjajo, da se v času “visokih voda”, ne smemo prebliževati reki, kajti narasla voda nas lahko odnese.

41_stezaVzpenjanje ob reki Loue

Ta planinska pot se konča pri elektrarni, kjer sem srečal številne obiskovalce teh krajev. Tudi med potjo sem srečal nekaj ljudi, ki so se vzpenjali ali spuščali. Nekateri mlajši ljudje so tekli po poti. Malo naprej od elektrarne je tudi gostilna, kjer prav tako ne manjka ljudi. Takoj za gostilno, sem se zopet povzpel na hrib, od koder sem odšel v vas Ouhans. Iz te vasi pa sem se po regionalni cesti vzpel v vas Goux-les-Usiers. Vzpenjal sem se vsaj 2 uri. Ves čas so mimo mene vozila razna vozila: osebni avtomobili, motorji, tovornjaki …

43_cestaRegionalna cesta proti vasi Gouy-les-Usiers

Prej omenjena vas leži na vrhu grebena, ki se vleče od vasi Ouhans. Ta vas ima lično cerkev. Opazil sem tudi veliko žago, okoli katere je bilo skladiščeno veliko desk in hlodovine, ki je čakala na razrez.

44_cerkevVas Goux-les-Usiers

V tej vasi sem spremenil tudi smer, kajti usmeril sem se proti vzhodu, malo kasneje proti jugo-vzhodu, dokler nisem po poti prečil gozd, ki se je krajši čas vzpenjala. Ko se je nekoliko zravnala, sem pred sabo zagledal ogromna travnata pobočja, kje so se pasle krave.

45_pobocjaTravnata pobočja v bližini vasi Pissanavache

Po lokalni cesti sem odšel do vasi Pissenavache, od koder sem odšel do regionalne ceste D6, ki me je odpeljala do mesta Pontarlier. Ta cesta je bila zelo prometna, pa tudi vozila so švigala mimo mene z veliko hitrostjo. Po njej sem hodil slabe 2 uri, dokler nisem iz hriba pred seboj zagledal v daljavi prej omenjeno mesto. Vsaj 45 minut sem potreboval, ko sem prvič zagledal mesto, da sem prišel do njegovega začetka, ki je nosilo ime Houtaud in je šlo za predmestje Pontarlierja. Šele, ko sem prečil travnike, sem prišel v mesto. Od tu pa sem imel še nekaj korakov do hotela Ibis, kjer sem prenočil.

46_hotelHotel Ibis v Pontarlierju


Prikaz GPS sledi: Mounthier-Haute-Pierre-Pontarlier

Pontarlier-L’Auberson
(3. etapa) 

Tega dne sem najprej po mestnih ulicah prečil  stari del mesta Pontarlier, dokler nisem prišel do hriba, na katerega sem se dokaj strmo vzpenjal slabo uro. Ko sem prišel na vrh hriba, sem pod pečinami zagledal naselje La Cluse. Odpravil sem se naprej po grebenu proti vzhodu, nato pa je gozdna steza zavila proti jugu in se spustila do vasi La Cluse-et-Mijoux

48_vasPogled proti naselju La Cluse in La Cluse-et-Mijoux

Kmalu za vasjo, sem sestopil iz regionalne ceste, ki je vodila proti Lausanni in se po lokalni cesti vzpel do naselja Les Fourgs. Vzpenjal sem se slabi 2 uri. Iz raznih tabel sem izvedel, da so v teh krajih v zimskem času smučišča. Drugače pa v tem kraju ni mogoče prenočiti, imajo le nekaj gostinski obratov.    

49_vasNaselje Les Fourgs

V prej opisanih naseljih sem dosegel vrh. Sledil je še spust do švicarske meje. Brez preverjanja dokumentov sem vstopil v Švico. Sprehodil sem se še po ravnini do vasi L’Auberson, kjer sem tega dne prenočil. Gostila me je evengeličanska verska fundacija, v objektu La Grange, v enem izmed njihovih apartmajev.

50_mestoProstori La Grange v L’Aubersonu

Prikaz GPS sledi: Pontarlier-L’Auberson

L’Auberson-Chamblon
(4. etapa) 

Iz L’Aubersona sem se najprej povzpel na prelaz Col-des-Etroits. Pod tem prelazom pa je mestece Sainte Crox, kjer so številne gostilne, trgovina Coop … To mestece je na višini okoli 1000 m, zato se moramo spustiti v nižino, do vasi Vuiteboeuf.  Kmalu, ko pridemo iz Sanita Croxa, zavijemo iz regionalne ceste na lokalno cesto, koder hodimo skozi manjše zaselke. Ko se dolina zoži, začnemo hoditi po planinskih poteh, ki so dobro označene. Vsaj 2 uri potrebujemo, da pridemo do že prej omenjene ravnine.

51_prelazPrelaz Col-des-Etroits

Ko stopimo na ravnino, nas obkrožajo ogromna polja žita, soje, koruze … Pogosto srečamo ogromne traktorje, s katerimi tamkajšnji kmetje opravljajo razna kmečka opravila. Pot me je vodila skozi gozdove, travnike in polja do naslednje vasi Valeyres-sous-Montagny. Ko sem stopil na ravnino, sem potreboval do te vasi slabi 2 uri. Na koncu vasi sem zavil v gozd in se najprej vzpel do vasi Montagny-pres-Yverdon in se spustil do vasi Chamblon.   

52_jezeroRavnina pri jezeru Neuchatel

Moje prenočišče je bilo na vrhu hriba, kamor sem se zopet vzpel skozi gozd. Tega dne sem večerjal v vojaški kantini, kajti v Chamblonu ima švicarska vojska svojo kasarno. Omeniti je tudi potrebno, da se je iz Chamblona lepo videlo ogromno jezero Neuchatel.

56_prenociscePrenočišče v Chamblonu

Prikaz GPS sledi: L’Auberson-Chamblon

Chamblon-Orbe
(5. etapa) 

V 5. etapi sem se zavedal, da se bližam Lausanni, a kljub temu sem lahko videl pred sabo že prej omenjena ogromna polja z raznimi kmetijskimi kulturami, ki so bujno uspevale na valovitem svetu, vkleščena med Juro in Alpami. Porajalo se mi je vprašanje, v kateri smeri bom šel proti Lausanni. Najprej sem se spustil v ravnino in pri vasi Mathod zavil proti enemu izmed grebenov Jure, ki se bi lahko vlekel vse do Ženevskega jezera in še dlje. Predvideval sem, da me bo pot peljala v bližino tega grebena in potem ob njem vse do Lausanne. A to je bil račun brez krčmarja. Nekaj časa sem hodil ob tem grebenu, potem pa sem zavil proti jugo-zahodu, v smeri vasi Rances. Od tu pa sem se spustil v ravnino in do mesta Orbe, kjer sem prenočil.

57_mestoMesto Orbe

Prikaz GPS sledi: Chamblon-Orbe

Orbe-Le-Mont-sur-Lausanne
(6. etapa) 

V deževnem vremenu sem iz mesta Orbe odšel proti Lausanni. Najprej sem šel mimo številnih industrijskih obratov do naselja Chavomay. Že v tem naselju sem se začel vzpenjati v hrib, kajti pred mano je bil zopet greben Jure. Vzpenjal sem se vsaj 1,5 ure, da sem prišel na vrh grebena. Tu pa sem lahko že ozrl novo ravnino in opaziti ni bilo nobenega višjega grebena. To dejstvo mi je govorilo, da bom prišel čez nekaj kilometrov na rob, kjer se bom spustil proti Lausanni. Kar dobro uro je bilo treba hoditi, po tamkajšnjem valovitem terenu, ki je bil zopet prepreden s polji, travniki …, da sem prišel do prve večje vasi z imenom Oulens-sous-Echallens. V tej vasi so imeli postavljen prodajni avtomat z domačimi izdelki: jabolčnim sokom, testeninami, marmeladami … Iz te vasi sem zavil proti zanimivi kmetiji. Na severnem delu kmetije sem lahko opazoval številne skladovnice bukovih drvu. Kasneje pa sem prišel do ograd z raznimi živalmi: zajci, racami, kozami …, do neke vrste avtentičnega živalskega vrta, v kraju Bioley-Orjulaz. 

60_zivaliŽivalski vrt

Od tu pa sem se odpravil do vasi Etagnietes, kjer je bil na železniški postaji zopet postavljen prodajni avtomat s pijačami in prigrizki. Od tu pa sem krenil že proti obrobju Lausanne. Hodil sem skozi širši pas gozdov, najprej po ravnini, nato pa sem se vzpel in prvič zagledal na svoji desni strani Ženevsko jezero. Od tu sem se mimo doma upokojencev odpravil do hotela Central, kjer sem prenočeval. 

70_hotelHotel Central


Prikaz GPS sledi: Orbe-Le-Mont-sur-Lausanne

Le-Mont-sur-Lausanne-Lausanne-Villeneuax
(7. etapa) 

Ta dan sem imel nalogo, da se spustim do Lausanne in naprej do Ženevskega jezera, od koder sem se nameraval odpeljati s trajektom na zahodni del jezera, v kraj Vileneuax. Ves čas sem se spuščal proti Lausanni mimo stanovanjskih hiš, blokov, gostinskih objektov, trgovin … Vsaj 1,5 ure sem potreboval, da sem prišel v center Lausanne, ki ga krasi ogromna gotska katedrala, zanimive meščanske stavbe starejšega datuma, pa tudi sodobne poslovne stavbe.

 100_cerkevKatedrala v Lausanni 

Še nekaj časa sem se spuščal skozi center Lausanne do pristanišča, od koder vozijo trajekti v razne kraje ob jezeru. Sam sem se odpeljal do mesta Villeneuve, kjer sem prenočil. Naslednji dan pa sem se z vlakom iz Montreuxa čez Alpe odpeljal v Milano.

110_hotelCenter Lausanne z zanimivim hotelom


Prikaz GPS sledi: Le-Mont-sur-Lausanne

Zgoraj opisani pohod je potekal po mestih, vaseh, poljih, travnikih, hribih, soteskah … Morda bi bilo bolj zanimivo, če bi se odpravil v “čiste” hribe, kjer se izmenjujejo gozdovi, gola gorska pobočja, vrhovi, planinske koče. Vendar je kdaj dobro doživeti opisane kraje v tem potopisu, ker nudijo drugačno doživljanje življenjskega prostora.

Kraji, po katerih sem se gibal, so ljudje govorili francosko. Pred leti sem imel možnost, da se naučim nekaj francoščine, pa nisem izkoristil možnosti. Kako bi mi prav prišla na tej poti, kajti ljudje so želeli komunicirati z menoj, vendar je bil jezik prevelika ovira. Vsekakor mi ni bilo žal, da sem se odpravil na ta pohod. V bodočnosti me vleče, da bi prehodil gorske doline med Ženevskim jezerom in Padsko nižino. Za to pot potrebujem planinsko opremo, čeprav ne gre za ne vem kakšno hojo po hribih, bolj po alpskih dolinah.

GPS sledi celotne Via Francigena:

Francigena Anglija
Francigena Francija
Francigena Švica
Francigena Italija

Knjigi o Via Francigeni:

Via Francigena 1. del
Via Francigena 2. del

Z VLAKOM OKOLI ALP

Zgoraj opisani pohod je zahteval veliko vožnje z vlakom. Z malo sprememb glede na relacij voženj sem ga poimenoval: Z vlakom okoli Alp. S tem potovanjem, bi si lahko ogledali večja mesta, ki obkrožajo Alpe, kar je razvidno iz spodnje slike.

obris_trase_22_7_16_dober_dober_dober_1024


GPS sled vožnje z vlakom okoli Alp

VRHOVI JURE


Vrhovi Jure z vrisano potjo Francigena: Besancon-Lausanna


OZNAKE
PODOBNE OBJAVE

Pustite komentar

Nedavni komentarji
    Kategorije